Simbol universal al fericirii - floarea de lotus
Curiozități

Simbol universal al fericirii - floarea de lotus

Floarea de lotus este un exemplu minunat despre cum poți înfrumuseța casa și, odată cu ea, să aduci o energie nouă, ascunsă în inima acestei plante regale.

Cine nu iubește florile? Ele încântă privirea, aduc armonie în casă și privitul lor încălzește sufletul. Totuși, nu toată lumea are talent pentru grădinărit, așa că este perfect în regulă să optezi pentru decorațiuni care au un design floral.

În acest articol, vei afla tot ce te interesează despre floarea de lotus:

  1. Semnificație și simbolistică
  2. Istoria florii de lotus
  3. Floarea de lotus în diferite culturi
  4. Floarea de lotus în artă - tatuaje
  5. Importanța culorii
  6. Curiozități despre floarea de lotus
  7. Decorațiuni pentru casă

1. Semnificație și simbolistică a florii de lotus

În numeroase scrieri, lotusul este un simbol al începuturilor lumii sau al vieții însăși. Reprezintă simbolul renașterii, frumuseții, vieții, fericirii, purității spirituale, unitatea dintre microcosmos și macrocosmos, armonia principiilor masculine și feminine. Simbolizează, de asemenea, energia pentru o familie fericită și prosperă, o familie extinsă sau o căsnicie fericită. Dacă dorești să atragi toate aceste lucruri în viața ta, o decorațiune cu design de lotus poate fi alegerea ideală.

Semnificația florii de lotusSursa: pixabay.com

Lotusul are capacitatea de a supraviețui în medii neprielnice, cum ar fi zonele mlăștinoase. Este adesea asociat cu procesele complexe ale vieții pe care trebuie să le înfrunte oamenii. Floarea de lotus este menționată în multe religii și culturi, fiind o muză pentru numeroși artiști. Unele superstiții susțin că dacă îți pui o floare de lotus în birou, aceasta îți poate atrage prosperitatea sau creșterea veniturilor. Cine știe cât este adevărat din aceasta. În orice caz, este mai bine să lucrezi și să nu te bazezi doar pe forța acestei frumoase plante. Un lotus amplasat în dormitor sau în camera de zi ar trebui să aducă o viață de căsnicie fericită. Dacă așezi o floare de lotus de cristal lângă fereastră, razele soarelui capturate vor aduce energie pozitivă în casă și o vor purifica de energia negativă.

2. Istoria florii de lotus

Fascinația pentru lotus l-a transformat într-un simbol esențial în numeroase civilizații din întreaga istorie - este considerat sacru și unul dintre cele mai vechi simboluri cu semnificații multiple pentru țările din Est, deși și în lumea occidentală se găsesc câteva referințe. Lotusul este cunoscut din înregistrările fosile care datează dintr-o perioadă cuprinsă între 145,5 milioane de ani și 65,5 milioane de ani. Pe atunci, lotusul era prezent atât în emisfera nordică, cât și în cea sudică. Întrucât Pământul s-a răcit treptat, iar unele ape s-au uscat, răspândirea florii s-a redus semnificativ. Astăzi, lotusul poate fi găsit din Iran până în Japonia. Se presupune că lotusul a fost adus în Egipt din India în secolul al VI-lea î.Hr., pe una dintre vechile rute comerciale care legau Estul și Vestul lumii antice. Unii susțin, însă, că lotușii egipteni provin din Iran. Lotușii înfloreau de-a lungul râului Nil și, ulterior, au fost cultivați de grecii antici.

3. Floarea de lotus în diferite culturi

Potrivit miturilor antice egiptene, lotusul a fost prima ființă de pe Pământ. A apărut din apele primordiale și lumină. Într-un mit al creației, zeul Ra apare ca un copil plutind pe suprafața apelor, chiar într-o floare de lotus. Lotusul a devenit în Egipt simbolul Soarelui și întruchiparea zeului Nefertem, care este adesea reprezentat ridicându-se dintr-un boboc de lotus. Cartea Egipteană a Morților vorbește în detaliu despre lotus, indicând că acesta este una dintre formele în care se poate întrupa o persoană decedată. Alături de papirus, lotusul a fost un simbol atât al Egiptului de Jos, cât și al Egiptului de Sus. Florile de lotus sunt sculptate în templele și mormintele Egiptului Antic, fiind reprezentate pe coloanele clădirilor.

Istoria florii de lotusSursa: pixabay.com

Lotusul este, de asemenea, considerat întruchiparea perfecțiunii în diferite religii asiatice, cu referiri speciale la budism și hinduism. Calitatea sa unică simbolizează omul care se ridică din întunericul lumii către un nou mod de gândire și de viață.

În tradiția budistă, floarea simbolizează ascensiunea deasupra dorințelor. Potrivit budismului, este calea spre iluminarea spirituală. Faptul că floarea crește cu rădăcinile în noroi, dar se îndreaptă în sus, simbolizează aspirația către lumină. Lotusul simbolizează, astfel, călătoria de la întuneric spre lumina cunoașterii sau a înțelepciunii.

Conform unor legende budiste, Buddha s-a născut dintr-o floare de lotus.

Idei de cadou
Buddha în mandală - Tablou 3D pentru perete Buddha în mandală - Tablou 3D pentru perete
4
Tablouri din lemn pentru peretele din dormitor
(0)
de la 139,00 lei
Idei de cadou
Tablou 3D gravat din lemn pentru perete - Buddha Tablou 3D gravat din lemn pentru perete - Buddha
Tablouri din lemn pentru peretele din dormitor
(0)
de la 133,60 lei

În tradiția hindusă, locul unde înflorește lotusul (ape întunecate și murdare) reprezintă oamenii înțelepți și spirituali care își îndeplinesc menirea vieții fără nicio dorință materială sau emoțională. Această calitate permite omului să rămână neafectat de bucuriile și câștigurile lumii materiale, atingând astfel perfecțiunea spirituală.

Lotus și budismSursa: unsplash.com

În China, lotusul este asociat cu schimbarea spirituală, ajutând la depășirea a trei etape de dezvoltare umană: ignoranța, depășirea neînțelegerilor și înțelegerea vieții. Bobocii simbolizează realitatea, prezentul, iar semințele florii de lotus reprezintă viitorul.

Floarea de lotus în iconografia budistă</strong >Sursa: pixabay.com

Floarea de lotus în arhitectura modernă

Turnul modern din Cairo, Egipt, are un design în formă de lotus. Burj al-Qāhira (Turnul Cairo) este un turn modern de observație cu un restaurant rotativ și este cea mai înaltă structură din Egipt.

Arhitectura inspirată de lotusSursa: pixabay.com

Templul Lotus din New Delhi, India, este unul dintre cele mai vizitate locuri din lume. Templul are forma unui lotus cu nouă petale și este înconjurat de iazuri. Întreaga suprafață a clădirii este realizată din marmură albă.

Templul LotusSursa: pixabay.com

Clădirea Lotus din orașul Wujin, China, redă cele mai importante etape din evoluția lotusului: de la boboc până la floarea deschisă.

Lotus Building în ChinaSursa: studio505

4. Floarea de lotus în artă - tatuaje

În arta asiatică, lotusul este adesea reprezentat sub forma unui tron - o floare de lotus stilizată. Este folosit ca bază pentru figurile divine în arta budistă și hindusă. Originar din arta indiană, este inspirat în principal de religiile din Asia de Est. Forma exactă variază, dar în general simbolizează o floare de lotus înflorită.

Floare de lotus ca tatuajSursa: freepik.com

Floarea de lotus este o alegere inspirată pentru un tatuaj, pentru cei care sunt mai degrabă spirituali și care își pun relațiile și dezvoltarea personală mai presus de lucrurile materiale. Este un simbol delicat și estetic, care pe corpul unei persoane reflectă o personalitate prietenoasă, optimistă și creativă.

Tatuaj cu floare de lotusSursa: freepik.com

Femeile sunt cele care aleg adesea acest model delicat și îl plasează în locuri mai discrete, cum ar fi: glezna, încheietura mâinii sau partea din spate a gâtului. De asemenea, sunt femei care își încorporează floarea de lotus într-o mandală pentru a decora o suprafață mai mare a corpului. Totul depinde de gusturile și stilul de viață al fiecăruia. Contează și locul și culoarea aleasă pentru tatuajul cu floare de lotus. Culoarea roz sau roșie pe spate semnifică faptul că persoana este sensibilă și dispusă să facă sacrificii pentru iubire sau prietenie. Albastrul reprezintă înțelepciunea, în timp ce lotusul alb sugerează o stare de puritate.

+11

5. Semnificația culorii florii de lotus

În iconografia budistă, culoarea florii de lotus are o semnificație specifică.

  • Lotusul albastru simbolizează perfecțiunea și înțelepciunea.
  • Lotusul auriu reprezintă iluminarea tuturor Buddha.
  • Lotusul roz simbolizează Buddha și succesiunea lui istorică.

Floare de lotus în diferite culoriSursa: pixabay.com

  • Lotusul violet este rar și mistic și poate semnifica diverse lucruri în funcție de numărul de flori reunite.
  • Lotusul roșu este asociat cu inima și natura noastră pură. Alte simboluri includ fertilitatea, iar floarea roșie de lotus poate reprezenta organele feminine și tulpina organele masculine.
  • Lotusul alb simbolizează starea mentală purificată de toate otrăvurile și relele.

6. Curiozități despre floarea de lotus

  • Floarea de lotus se deschide dimineața și se închide noaptea. Întregul ciclu durează între 3 și 4 zile, iar când floarea se “obosește”, o alta o înlocuiește.
  • Floarea de lotus înflorește la răsărit, iar seara se închide. Dimineața devreme, poate fi roz aprins, iar la prânz culorile variază de la alb la roz. Cel mai bine este să se culeagă la răsărit - pentru uz medicinal sau culinar.
  • Parfumul dulce al florii de lotus atrage o mulțime de insecte și păsări. Dacă vrei un iaz plin de viață, floarea de lotus este alegerea perfectă.
  • Au fost descoperite semințe de lotus care au reușit să încolțească și după câteva secole - de aici provine denumirea de plantă a tinereții veșnice.
  • Uleiurile esențiale din floarea de lotus sunt un remediu eficient pentru reducerea stresului.
  • Suprafața frunzelor de lotus are numeroase ridicături cerate care împiedică apa să se lipească de ele. Astfel, s-a spus dintotdeauna că „lotusul este mereu curat”.
  • Rădăcina de lotus conține 15% zahăr, vitamina C și grăsimi.

Curiozități despre floarea de lotusSursa: unsplash.com

  • Dacă rădăcina de lotus este recoltată incorect, poate fi toxică și, în cazuri grave, letală dacă nu se primește ajutor medical la timp.
  • Lotusul este, de asemenea, folosit în lupta împotriva vrăjitoriei - dacă este amplasat într-o zonă, acesta împiedică influențele negative asupra oamenilor.
  • Floarea de lotus ajută la combaterea depresiei și melancoliei, eliberând treptat energie vindecătoare pentru suflet.
  • Lotusul este singura floare care este și fruct: fructul are form ă de con inversat, ascuns în interior. Mirosul său este intens și aduce aminte de zambile.

7. Lotusul ca decorațiune pentru casă

Floarea de lotus este un accesoriu minunat pentru orice locuință, dat fiind efectele sale pozitive asupra psihicului uman. Desigur, pe lângă forma sa vie, pe care o putem amplasa într-un iaz, poate fi achiziționată sub formă de suport de lumânare sau ca tablou de perete.
După cum am menționat, floarea de lotus din cristal are cel mai puternic efect dacă este amplasată lângă o fereastră, astfel încât să capteze energia soarelui. Un suport de lumânare din sticlă poate fi o completare perfectă pentru decor, mai ales dacă adaugi o lumânare picurată cu uleiuri esențiale din lotus, amplificând astfel efectele sale terapeutice.

Decorațiune cu floare de lotus

Floarea de lotus sub formă de mandală sculptată este la modă și potrivită pentru orice locuință care preferă materialele naturale. O decorațiune care aduce armonie în casa ta și completează spațiul gol de pe perete din camera de zi sau dormitor. Este posibil să îți personalizezi lotusul în funcție de stilul interiorului - culoarea pereților, stilul mobilierului și locația preferată.

Idei de cadou
Mandala 3D sculptată - Floare de Lotus Mandala 3D sculptată - Floare de Lotus
134
+ 9
Mandale circulare
(57)
de la 125,70 lei
Idei de cadou
Home decor - Lotus mandala Home decor - Lotus mandala
11
Mandale circulare
(1)
de la 125,70 lei
Idei de cadou
Tablou 3 piese pentru perete - Armonia Tablou 3 piese pentru perete - Armonia
32
+ 9
Mandale din mai multe părți
(9)
de la 343,90 lei

Dacă nu știi ce decorațiuni să alegi, floarea de lotus este cea mai potrivită alegere, care îți va aduce o viață fericită și echilibrată, o căsnicie reușită și prosperitate. Dacă încă nu crezi în puterea sa magică, atunci poți măcar să apreciezi frumusețea cu care floarea de lotus te va încânta.

Sursa:

  • EBERHARD, WOLFRAM, 1909-1989. Lexikon chinezesc al simbolurilor. Praga: Volvox Globator, 2001. (Ed. 1). Disponibil online. ISBN 80-7207-401-6.
  • PAKHOUTOVA, ELENA. DONEY, LEWIS. HIRSHBERG, DANIEL ALEXANDER. BOGIN, BENJAMIN. Al Doilea Buddha, maestrul timpului. [f.l.]: [s.n.]. Disponibil online. ISBN 978-3791357539.
  • HRDLIČKOVÁ, VĚNA. Planta ca simbol în cultura chineză și japoneză. Praga: Grada, 2010. Disponibil online. ISBN 978-80-247-1985-6.
  • Studiul plantei Lotus [online]. www.flowersociety.org, [cit. 2020-05-25]. Disponibil online.