Minimalismul în locuință - Calea către o viață organizată
Locuință

Minimalismul în locuință - Calea către o viață organizată

Minimalismul în locuință nu mai este de mult doar un stil de viață al nomazilor. Tot mai des atrage oameni obișnuiți, care doresc în spațiul lor de locuit doar lucrurile esențiale. În cantitatea mică găsesc tot ce au nevoie, evitând aglomerarea cu obiecte inutile care le limitează libertatea. Se mulțumesc cu minimul, ceea ce îi face pe deplin mulțumiți, și astfel nu mai simt nevoia de altceva. Este stilul minimalist de locuit complet diferit de standardul cu care suntem obișnuiți? Răspunsul la această întrebare și multe alte informații interesante le găsiți în articolul nostru despre stilul minimalist în locuință.

În acest articol veți afla:

Ce este minimalismul?

Minimalismul a apărut în domeniul artei în anii '60 și ulterior s-a extins în estetică, design și arhitectură, fiind asociat frecvent cu simplitate, palete de culori neutre și linii clare.

Linia simplă și clară este semnul distinctiv al minimalismului.
Linia simplă și clară este semnul distinctiv al minimalismului. Pentru a înviora spațiul, am folosit o hartă de lemn de perete, armonizată cu culoarea interioară.

Minimalismul ne învață esențialul, nu economisirea

O cale către o viață simplă și ordonată - astfel ar putea fi definit minimalismul. Este un stil de viață care atrage tot mai mulți adepți și nu este doar o tendință modernă. Se leagă de valorile de viață ale fiecăruia, care se reflectă în casa sa și în filozofia sa generală de a trăi.

Adoptarea minimalismului poate fi primul pas pentru a identifica esențialul în viață. Bucuria pentru lucrurile materiale este superficială; ele ne satisfac doar temporar, iar plăcerea dispare rapid. Impulsul de a cumpăra este un semn al consumismului, pe care minimalismul încearcă să-l contracareze. Filozofia minimalismului ne ajută să evităm acest fenomen și să ne oferim liniște, îndepărtându-ne de materialismul care adesea ne înconjoară neobservat. Minimalismul ne învață să renunțăm la lucrurile inutile. Simplitatea este cheia. Dacă aveți curajul să porniți într-o excursie doar cu un rucsac, probabil că sunteți un minimalist nativ care preferă experiențele în locul confortului aparent.

O reprezentare a unui cămin minimalist
O reprezentare a unui cămin minimalist. Sursa: tarkett.com. Puteți lua inspirație din tablou din lemn cu New York prezentat în imagine.

Stilul minimalist în locuință

Puteți crea un spațiu minimalist oriunde și puteți adopta acest stil de viață în orice condiții. Poate fi un apartament, o casă sau o cabană. Dimensiunile camerelor nu reprezintă o limitare. De fapt, o casă minimalistă se poate descurca cu spații mici, însă camerele mai mari și aerisite aduc beneficii structurii generale a spațiului.

Cum arată o locuință minimalistă?

Depinde mult de cât de mult vreți să adoptați acest stil. Minimalismul are diverse forme și poate merge până la minimalism extrem - eliminarea până la cele mai mici detalii. Totuși, nu trebuie să începeți în acest mod. Puteți adopta treptat elementele stilului minimalist.
Principiile unei locuințe minimaliste sunt următoarele:
 
  • Calitate peste cantitate - Este mai dificil să vă mulțumiți cu puțin decât să cumpărați tot ce vă atrage. De aceea, amenajarea interioarelor în stil minimalist poate fi o provocare, deoarece fiecare obiect trebuie ales cu grijă. Fiecare element trebuie să fie ales cu atenție pentru a păstra esența stilului minimalist, iar durabilitatea este esențială. Alegeți piese care rezistă în timp.
  • Mobilier minim - camerele sunt amenajate cu accent pe mobilierul esențial, incluzând doar piesele de bază.
  • Suprafețe curate - minimalismul impune păstrarea suprafețelor libere și ordonate. Așadar, trebuie să renunțați la detalii inutile, hârtii și blocuri de notițe care pot fi uitate pe mese sau rafturi.
  • Decorațiuni - putem crede eronat că decorațiunile sunt eliminate complet, însă nu este așa. Minimalismul preferă decorațiuni simple și funcționale, care adaugă spațiului un plus de rafinament. Puteți decora, de exemplu, cu un bol de fructe pe măsuța de cafea sau cu o lucrare de artă simplă pe perete.

Accesoriu recomandat este o inscripție sau un tablou. Luați inspirație dintr-o <a href='motivacna-nalepka-na-stenu-citat-po-anglicky-z-dreva-p4826'>inscripție motivațională din lemn</a> de la Dublez.
Accesoriu recomandat este o inscripție sau un tablou. Luați inspirație dintr-o inscripție motivațională din lemn de la Dublez. Sursa: tarkett.com

Caracteristicile minimalismului în amenajări interioare

Minimalismul înseamnă în esență curățenie, linii clare, mobilier esențial, detalii minime și materiale naturale. Culorile sunt, în general, simple, interiorul fiind adesea dominat de tonuri de alb. Alegeți nuanțe delicate, care reflectă simplitatea. Puteți opta pentru alb, bej sau gri, combinat cu un ton pastelat deschis. O preponderență a albului ar putea face ca interiorul să pară steril. Minimalismul preferă materialele naturale, lemnul fiind adesea combinat cu sticlă sau metal.

Sticlă, metal, lemn, spațiu deschis și aerisit sunt caracteristici ale stilului minimalist. Tabloul central este un <a href='/abstraktny-obraz-do-obyvacky-p4948'>tablou abstract</a> care stimulează creativitatea.
Sticlă, metal, lemn, spațiu deschis și aerisit sunt caracteristici ale stilului minimalist. Tabloul central este un tablou abstract care stimulează creativitatea. Sursa: tarkett.com

Datorită cantității reduse de mobilier și accesorii , spațiile par foarte aerisite. Adesea, aceste camere stimulează creativitatea, deoarece lipsesc barierele materiale care să o limiteze. Un mare avantaj este și capacitatea de a reduce stresul și influențele negative. Este esențial să armonizați mediul cu sinele nostru interior. Stilul de viață minimalist se îmbină cu locuința noastră și invers. Între aceste două aspecte trebuie să existe o sincronizare perfectă pentru a crea o armonie.

Dezordinea din locuință poate fi rezultatul unei lipse de organizare în viață. Menținerea minimalismului poate fi o cale spre un spațiu mai ușor de gestionat și mai ordonat. E important să păstrăm camerele aerisite și bine luminate. Mai puțin înseamnă uneori mai mult, și acest principiu este cu atât mai valabil în cazul minimalismului.

Un cămin minimalist poate fi confortabil

Se presupune adesea că o locuință decorată minimalist poate pierde din căldura specifică. În realitate, această teorie nu este întotdeauna corectă. Unele case pot părea mai reci din cauza stilului, însă altele nu. Dacă acest aspect vă descurajează, nu vă temeți să experimentați. Puteți alege camere mai mici, care să găzduiască mai puțin mobilier, creând astfel o atmosferă mai primitoare. Pereții pot fi colorați în tonuri mai calde. Aranjați mobilierul astfel încât să devină piesa centrală, nu doar un element decorativ.

Camera de zi minimalistă în nuanțe blânde completată cu un tablou geometric. Interiorul este completat de un <a href='romanticky-obraz-infinity-love-p4740'>tablou romantic - Infinity Love</a>.
Camera de zi minimalistă în nuanțe blânde completată cu un tablou geometric. Interiorul este completat de un tablou romantic - Infinity Love. Sursa: Pinterest

Chiar dacă simplitatea predomină în spațiile minimaliste, asta nu înseamnă că își pierd unicitatea. Un alt avantaj este că piesele de mobilier și accesoriile se remarcă mai ușor, datorită numărului redus.

Accesoriile au loc în decorurile minimaliste

Chiar dacă minimalismul pune accent pe simplitate și funcționalitate, asta nu înseamnă că evită complet decorațiunile. De multe ori, găsim accesorii care completează aspectul curat al interiorului. Acestea sunt, de obicei, obiecte decorative care au și utilitate - de exemplu, o vază pe o măsuță de cafea sau câteva cărți pe birou. Accesoriile practice, precum suporturi pentru pahare, pot fi o completare deosebită pentru orice interior minimalist. Pe pereți, tablourile decorative adaugă eleganță.

Suporturi decorative și practice, precum <a href='drevene-stojany-na-pera-c468'>suporturi din lemn pentru pixuri</a> cu motive urbane.
Suporturi decorative și practice, precum suporturi din lemn pentru pixuri cu motive urbane. Sursa: Leibal.com. În imagine este un suport cu tema New York.

Creează-ți o locuință minimalistă

Nu există o rețetă exactă pentru un cămin minimalist, în afara modificării percepțiilor și a pașilor menționați anterior. Este important să credeți în această filozofie. Următoarele sfaturi vă pot fi utile pentru a crea un cămin minimalist:

  • Începeți cu o cameră - transformarea întregii locuințe într-un spațiu minimalist nu este ușoară. Dacă locuiți deja acolo, începeți cu o cameră care va deveni centrul oazei voastre.
  • Eliminați mobilierul inutil - concentrați-vă pe mobilierul esențial și eliminați piesele inutile.
  • Păstrați doar esențialul - încercați să rămâneți doar cu acele lucruri de care aveți nevoie cu adevărat.
  • Sustenabilitatea locuinței minimaliste - regula este simplă. Pentru fiecare obiect nou adăugat, altul trebuie să plece.
  • Suprafețe și pereți curați - păstrați podelele și suprafețele mobilierului curate, iar pereții simpli, decorându-i cu doar câteva elemente.
  • Țineți totul în sertare - găsiți fiecărui obiect un loc și păstrați-l acolo.
  • Culori simple - minimalismul este asociat cu tonuri clasice, de preferat albul, și culorile pământii pentru o atmosferă caldă.

Transformarea spațiului în unul minimalist poate fi un proces mai lung decât pare. Este adesea dificil să renunțăm la obiecte de care suntem atașați, dar este un pas necesar pentru o locuință mai ordonată.

Cameră de zi minimalistă în nuanțe delicate completată cu un <a href='abstraktny-obraz-geometric-p4944'>tablou geometric</a>.
Cameră de zi minimalistă în nuanțe delicate completată cu un tablou geometric. Sursa: Pinterest

Pași simpli către stilul minimalist:

  1. Scăpați de obiectele nefolositoare. Începeți cu o triere atentă.
  2. Faceți achiziții doar dacă este necesar pentru a evita acumularea.
  3. Investiți mai mult în propria persoană decât în obiecte materiale.
  4. Începeți astăzi. Organizați-vă garderoba, eliminați obiectele inutile din birou și reorganizați cămara.

Minimalism în bucătărie - suprafețe curate, tonuri blânde, flori proaspete, cărți de gătit pe raft și un <a href='dizajnovy-obraz-z-dreva-letne-kvety-p4975'>tablou decorativ mic pe perete</a>.
Minimalism în bucătărie - suprafețe curate, tonuri blânde, flori proaspete, cărți de gătit pe raft și un tablou decorativ mic pe perete. Sursa: Atap.co

Ordinea ne face mai organizați

Minimalismul ne învață să fim ordonați și organizați. Renunțarea la lucruri pe care nu le putem controla și preocuparea doar de ceea ce este relevant. Acumularea de obiecte inutile poate fi foarte restrictivă, chiar dacă la început poate să nu pară astfel. A fi înconjurat de prea multe obiecte duce la acumulare, care generează haos în viața noastră.

Un exemplu simplu este păstrarea unor obiecte pe care nu le folosim de ani de zile. Cu toate acestea, credem că ne-ar putea fi utile. Realitatea este adesea diferită, dar nu reușim să înțelegem asta pe deplin. Este în regulă să renunțăm la aceste lucruri, să le donăm sau să le aruncăm.

Pentru cine este potrivit un cămin minimalist?

Pentru oricine are tendința de a transforma spațiul său de locuit într-unul mai organizat, nu se teme de schimbări și preferă să schimbe hainele nefolosite în schimburi de haine, decât să le păstreze ani de zile în dulap. Minimalismul este potrivit și pentru cei interesați de filozofia sa, despre care am discutat mai sus. Nu are o formulă strictă pentru fiecare individ, dar este o cale sigură spre o viață mai simplă și confortabilă.

Minimalismul ne ajută să ne organizăm atât locuința, cât și viețile.
Sursa: Pexels

Minimalismul ne conduce să facem ordine nu doar în casă, ci și în viață. Ne arată prioritățile, distanțându-ne de consumism. A deveni minimalist implică o evoluție personală prin care ne reanalizăm prioritățile. Este un proces ce se desfășoară în timp, atingând multe aspecte ale vieții noastre, ceea ce necesită să ne îndreptăm atenția și eforturile în direcția acestei filozofii.

Produsele DUBLEZ prezentate în articol

Idei de cadou
Harta lumii 3D din lemn pentru perete Harta lumii 3D din lemn pentru perete
33
+ 9
Hărți ale lumii din lemn pentru perete
(17)
de la 217,60 lei
Idei de cadou
Tablou panoramic 3D gravat pentru perete - New York Tablou panoramic 3D gravat pentru perete - New York
7
Tablouri din lemn pentru peretele din sufragerie
(4)
de la 251,60 lei
Idei de cadou
Sticker text motivațional - Citat în engleză Sticker text motivațional - Citat în engleză
4
+ 9
Autocolante și stickere din lemn pentru perete
(0)
de la 165,90 lei
Idei de cadou
Tablou abstract pentru sufragerie Tablou abstract pentru sufragerie
5
+ 9
Tablouri abstracte din lemn pentru perete
(0)
286,50 lei
Idei de cadou
Tablou romantic - Infinity love Tablou romantic - Infinity love
98
+ 9
Tablouri din lemn pentru peretele din dormitor
(16)
de la 97,00 lei
Idei de cadou
Tablou abstract - Geometric Tablou abstract - Geometric
9
+ 9
Tablouri abstracte din lemn pentru perete
(1)
de la 108,50 lei
Idei de cadou
Tablou din lemn cu design - Flori de vară Tablou din lemn cu design - Flori de vară
4
Tablouri din lemn pentru perete - flori
(0)
139,00 lei

Sursa:

  1. https://www.mydomaine.com/minimalist-interior-design
  2. https://zenhabits.net/a-guide-to-creating-a-minimalist-home/
  3. https://akosamatlepsie.sk/minimalizmus-asi-najlahsia-cesta-ku-slobode/